loader image

Τοπικά Αξιοθέατα

Ιστορικά μνημεία, μουσειακοί και αρχιτεκτονικοί θησαυροί, υποβλητικά μοναστήρια, αρχαία ερείπια αλλά και σύγχρονοι χώροι πολιτισμού προσφέρουν στους επισκέπτες μια πλούσια και πολύπλευρη ταξιδιωτική εμπειρία.

Ιστορικοί Τόποι & Μουσεία

Στην πόλη του Αιγίου συναντά κανείς όμορφα νεοκλασικά κτίρια, όπως το Δημαρχείο και η Δημοτική Βιβλιοθήκη, γοητευτικές ατμοσφαιρικές πλευρές της πόλης, όπως η πλατεία των Υψηλών Αλωνιών και οι ιστορικές Δώδεκα Βρύσες, καθώς και σημαντικά αρχιτεκτονικά μνημεία, όπως ο επιβλητικός Ιερός Ναός των Εισοδίων στο Αίγιο και ο Μητροπολιτικός Ναός της Παναγιάς Φανερωμένης, έργα του μεγάλου Γερμανού αρχιτέκτονα Έρνστ Τσίλλερ.

Ιδιαίτερη εμπειρία αποτελεί μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου, ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα του σπουδαίου Γερμανού Έρνστ Τσίλλερ, που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα για να στεγάσει τη Δημοτική Αγορά της πόλης. Σήμερα, εκτίθενται ευρήματα από ανασκαφές στην Αιγιάλεια που χρονολογούνται από τα νεολιθικά έως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια. Σημαντικό, επίσης, είναι και το Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου, τα εκθέματα του οποίου αποτυπώνουν την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης από το 1821 έως το 1950. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα μικρότερα μουσεία λαογραφικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού περιεχομένου που βρίσκονται σε οικισμούς της Αιγιάλειας.

Προσκυνήματα & Μοναστήρια

Επιβλητικές εκκλησιές και μοναχικά ξωκκλήσια, προσκυνηματικοί χώροι δεμένοι με τη μακραίωνη ορθόδοξη παράδοση και ιστορικά μοναστήρια σκαρφαλωμένα σε απόκρημνα βράχια και καταπράσινες πλαγιές, δημιουργούν μια υποβλητική ατμόσφαιρα θρησκευτικής κατάνυξης και πνευματικού στοχασμού σ’ ένα περιβάλλον μοναδικής φυσικής ομορφιάς.

Η  φημισμένη Παναγία Τρυπητή, ένας μεγαλόπρεπος ναός λαξευμένος μέσα σε σπήλαιο βράχου όπου φιλοξενείται η θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου, αποτελεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια σπουδαίο προσκύνημα της Ορθοδοξίας. Επίσης, η Ιερά Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ένα από τα πιο ιστορικά μοναστήρια της Πελοποννήσου που ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα, και η Ιερά Μονή Ιωάννη Θεολόγου με υπέροχη θέα στον Κορινθιακό κόλπο, προσελκύουν πιστούς από όλο τον κόσμο.

Σε απόσταση μόλις 35 χιλιομέτρων από το Αίγιο βρίσκεται το επιβλητικό Μέγα Σπήλαιο, ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας, που κόβει την ανάσα καθώς μοιάζει να κρέμεται στο χείλος ενός απόκρημνου βράχου.

Χώροι Πολιτισμού

Μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα, συνέδρια, διαλέξεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια και προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης φιλοξενούνται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις ή αναπαλαιωμένα ιστορικά κτίρια, προβάλλοντας το δυναμικό πολιτιστικό παρόν του Αιγίου. Το υπαίθριο αμφιθέατρο «Γεώργιος Παππάς», το συνεδριακό κέντρο «Πολύκεντρο», το πολιτιστικό κέντρο «Αλέκος Μέγαρης» και η Αίθουσα Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών της ιστορικής Φιλαρμονικής Αιγίου, συμβάλλουν στην κοινωνική ζωή της πόλης και αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες.

Στην Ακράτα, η Δημοτική Πινακοθήκη στεγάζει μια αξιόλογη συλλογή σύγχρονης ελληνικής τέχνης, ενώ παράλληλα αποτελεί χώρο φιλοξενίας καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και προβολής νέων δημιουργών.

Αρχαιολογικοί Χώροι

Το αρχαίο θέατρο της Αιγείρας (επάνω φωτογραφία), ένα μοναδικό μνημείο λαξευμένο σε φυσικό βράχο, και τα υποβλητικά μνημεία δύο θρυλικών πόλεων, της Κερύνειας και της Ελίκης, που καταστράφηκαν από ισχυρό σεισμό ανακαλώντας τη μυθική Ατλαντίδα, αποκαλύπτουν πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού της αρχαίας Αιγιάλειας.

 

Χρήσιμα Link:

Γενικές πληροφορίες και προτάσεις: https://www.athinorama.gr/travel/destinations/ellada/peloponnisos/parathalassia-peloponnisos/aigio